Asset Publisher
Niezwykłe właściwości sosny zwyczajnej
Sosna zwyczajna to najpowszechniej występujący gatunek lasotwórczy w Polsce. Jej drewno znajduje szerokie zastosowanie w stolarstwie, przemyśle meblowym i budownictwie. Ale czy wiedzieliście, że sosna to również jedna z najlepiej przebadanych roślin o właściwościach leczniczych?
W zielarstwie tradycyjnym najczęściej wykorzystywane są pączki i młode pędy sosny. Zawierają one m.in. olejki eteryczne (ok. 0,4%), substancje żywicowe i goryczowe, garbniki, witaminę C, kwasy organiczne, cukry i sole mineralne.
Przypisuje się im działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające, przeciwreumatyczne, przeciwbólowe oraz delikatnie napotne i moczopędne. I to właśnie z tych powodów są one stosowane w naturalnych preparatach na przeziębienie, czy infekcje dróg oddechowych.
Młode pędy wykorzystywano dawniej do przygotowywania domowych syropów, nalewek, naparów czy kąpieli ziołowych. Jednak warto pamiętać, że pozyskiwanie tych surowców w warunkach leśnych podlega przepisom prawa.
Zbieranie pędów sosny w Lasach Państwowych bez zezwolenia jest zabronione i może szkodzić przyrodzie. Pędy to roczny przyrost drzewa – ich nieumiejętne usuwanie może powodować trwałe uszkodzenia, deformacje, a w przypadku młodych drzew – zahamowanie wzrostu. Szczególnie niebezpieczne jest zrywanie pędów z wierzchołków młodych drzewek, zwłaszcza w uprawach i młodnikach, których ochrona jest uregulowana przepisami prawa (wstęp na uprawy do 4 m wysokości jest ustawowo wzbroniony).
Gdzie zatem legalnie zbierać pędy sosny?
Najlepiej pozyskiwać je z własnych działek i ogrodów. W przypadku terenów leśnych zarządzanych przez nadleśnictwo, pozyskanie pędów możliwe jest wyłącznie na podstawie odpowiedniego zezwolenia. Planując taki zbiór warto skonsultować się z lokalnym leśniczym, który pomoże wskazać miejsca, gdzie zbiór będzie możliwy i bezpieczny dla przyrody.
- Pędy kroimy/ tniemy na mniejsze kawałki. Możemy dodać również kilka kwiatostanów męskich.
- Wyparzony słoik lub butelkę napełniamy pędami do połowy.
- Następnie zasypujemy cukrem do całkowitego zakrycia pędów( najczęściej w proporcji np. pół słoika pędów - pół słoika cukru).
- Słoik lub butelkę przykrywamy gazą lub innym oddychającym materiałem i odstawiamy w nasłonecznione miejsce.
- Co jakiś czas potrząsamy naczyniem aż do momentu kiedy pędy zmienią kolor na bladozielony lub żółty (ok. 2-5 tygodni). Po tym czasie przecedzamy naszą mieszankę przez gazę, aby otrzymać gęsty syrop.
- Wlewamy do szklanego słoika lub butelki i zakręcamy. Pędy możemy wyrzucić lub wykorzystać do nalewki.

W przypadku zainteresowania pozyskaniem surowców roślinnych – zachęcamy do kontaktu. Służba leśna chętnie udzieli informacji o możliwościach legalnego pozyskiwania oraz o tym, jak chronić las, by mógł służyć kolejnym pokoleniom.