Lista aktualności
Wianki w Szelejewie z naturą od kuchni
Społeczność Szelejewa powitała lato na Żgalinach.
Społeczność Szelejewa powitała lato na Żgalinach.
W miejscu, które stworzyli mieszkańcy, aby wypoczywać w zgodzie z naturą przygotowano Noc Świętojańską, czyli wianki. Program artystyczny zaprezentowała młodzież ze Szkoły Podstawowej w Szelejewie. Młodzi ludzie przeszli nad staw, a dziewczyny puszczały na wodę przepiękne wianki. Następnie bawiono się na biesiadzie. Pyszny poczęstunek przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szelejewie Pierwszym. - Dziękuję Wam, że tu jesteście. W ten sposób pokazujecie, że można pamiętać o ciekawych ludziach z historii Szelejewa, a zarazem spędzić aktywnie i przyjemnie czas – mówiła sołtys Maria Wesołek. Organizatorem wydarzenia było Sołectwo Szelejewa Pierwszego i KGW Szelejewo. Partnerem wianków były Lasy Państwowe, które wsparły koło gospodyń w ramach programu „Natura od kuchni”. Dzięki tej współpracy uczestnicy próbowali leśnych przysmaków: udźca z dzika w leśnej pierzynce, pasztetu z zająca, domowego smalcu z dzika, bigosu myśliwskiego z grzybami leśnymi, sosu grzybowego z makaronem, ciasta z owocami leśnymi. Dla gości przygotowano również miody, herbaty, zioła, syropy.
„Natura od kuchni” to projekt Lasów Państwowych. Podobnie, jak w poprzednim roku, ma zasięg ogólnopolski i jest skierowany do kół gospodyń wiejskich, które są wpisane do krajowego rejestru KGW. Jego zadaniem jest upowszechnienie wiedzy o żywności, jaką daje las i jej unikalnych walorach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej. Organizacje, które przedstawią najlepsze projekty na działania promujące wykorzystanie dziczyzny i płodów runa leśnego mogą ubiegać się o dofinansowanie w wysokości do 10 tys. zł!
Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2023 r. Szczegółowe informacje i dokumenty konkursowe znajdują się na stronie Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych.
Izabela Skorzybót
Zdjęcia Andrzej Konieczny