Asset Publisher Asset Publisher

Pyszne skarby prosto z lasu

Każdy przyrodnik doskonale wie, że las to skarbnica zdrowia. Podczas gdy miłośnicy grzybów z niecierpliwością czekają nadejścia jesieni, z nadzieją licząc na ich urodzaj, las obdarowuje nas jeszcze letnimi skarbami.

Spacerując leśnymi ścieżkami można teraz obserwować krzewy obficie porośnięte czarnymi, soczystymi owocami. Są to jeżyny – pyszne i bogate źródło witamin. 

W Polsce występuje ponad 100 gatunków jeżyn! Ich rozpoznanie choć bardzo trudne, jest możliwe. Tak jak inne rośliny różnią się one chociażby kształtem liści, ułożeniem kolców na pędzie, a nawet samymi owocami. 

Krzewy jeżyn można spotkać zazwyczaj tam, gdzie gleba jest żyzna i bogata w składniki pokarmowe. Często rosną też przy drogach leśnych i na skrajach lasów. 

Poza wyjątkowymi walorami smakowymi, jeżyny posiadają też wiele cennych składników wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Mowa tu nie tylko o owocach. Warto zaznaczyć, że również liście jeżyn posiadają właściwości zdrowotne i często wykorzystywane są w ziołolecznictwie. 


Jeżyny, poza korzystnym wpływem na odporność, dzięki witaminom i składniom, które zawierają, wpływają również korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia. Wspierają narząd wzroku, regulują poziom cukru we krwi, wspierają nasze kości, przyspieszają przemianę materii, a nawet zapobiegają powstawaniu nowotworów.


Z owoców jeżyn można przygotować m.in. soki, wywary czy dżemy, choć najlepiej i tak smakują te świeżo zerwane w lesie. 
Z kolei liście tych krzewów wykorzystywane są do przygotowania równie pysznej i zdrowej ziołowej herbaty. 


Lato powoli zmierza ku końcowi. Ostatnie słoneczne dni warto więc wykorzystać na leśne spacery, podczas których zachęcamy do zebrania pysznych i zdrowych jeżyn – letnich darów lasu.