Asset Publisher
Pyszne skarby prosto z lasu
Każdy przyrodnik doskonale wie, że las to skarbnica zdrowia. Podczas gdy miłośnicy grzybów z niecierpliwością czekają nadejścia jesieni, z nadzieją licząc na ich urodzaj, las obdarowuje nas jeszcze letnimi skarbami.
Spacerując leśnymi ścieżkami można teraz obserwować krzewy obficie porośnięte czarnymi, soczystymi owocami. Są to jeżyny – pyszne i bogate źródło witamin.
W Polsce występuje ponad 100 gatunków jeżyn! Ich rozpoznanie choć bardzo trudne, jest możliwe. Tak jak inne rośliny różnią się one chociażby kształtem liści, ułożeniem kolców na pędzie, a nawet samymi owocami.
Krzewy jeżyn można spotkać zazwyczaj tam, gdzie gleba jest żyzna i bogata w składniki pokarmowe. Często rosną też przy drogach leśnych i na skrajach lasów.
Poza wyjątkowymi walorami smakowymi, jeżyny posiadają też wiele cennych składników wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Mowa tu nie tylko o owocach. Warto zaznaczyć, że również liście jeżyn posiadają właściwości zdrowotne i często wykorzystywane są w ziołolecznictwie.
Jeżyny, poza korzystnym wpływem na odporność, dzięki witaminom i składniom, które zawierają, wpływają również korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia. Wspierają narząd wzroku, regulują poziom cukru we krwi, wspierają nasze kości, przyspieszają przemianę materii, a nawet zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Z owoców jeżyn można przygotować m.in. soki, wywary czy dżemy, choć najlepiej i tak smakują te świeżo zerwane w lesie.
Z kolei liście tych krzewów wykorzystywane są do przygotowania równie pysznej i zdrowej ziołowej herbaty.
Lato powoli zmierza ku końcowi. Ostatnie słoneczne dni warto więc wykorzystać na leśne spacery, podczas których zachęcamy do zebrania pysznych i zdrowych jeżyn – letnich darów lasu.